SUMAŽĖJĘS DARBO UŽMOKESTIS JUNGTINĖJE KARALYSTĖJE SKATINA VILTIS, KAD ATEITYJE PALŪKANŲ NORMOS BUS SUMAŽINTOS

24e3cd00-86cd-11ed-a6a2-fd2e08ec5980

Pirmą kartą per šešis mėnesius atlyginimai sumažėjo, o tai sustiprino viltis, kad Anglijos bankas šią vasarą sumažins palūkanų normą.

Remiantis naujausia „Adzuna“ darbo vietų ataskaita, vidutinis darbo užmokestis Jungtinėje Karalystėje nuo balandžio iki gegužės mėn. sumažėjo 0,1 proc. iki 38 765 svarų sterlingų (45 736 eurų per metus) – pirmą kartą nuo praėjusių metų spalio mėn.

Nors tai nedidelis sumažėjimas, sulėtėjęs darbo užmokesčio augimas gali išsklaidyti nuogąstavimus dėl ateityje didėsiančios infliacijos ir padidinti tikimybę, kad Anglijos bankas (Bank of England, BoE) sumažins palūkanų normą.

Praėjusią savaitę Bankas vėl laikėsi 5,25 % palūkanų normos, tačiau ekonominiai rodikliai rodo, kad palūkanų normos bus mažinamos.

Praėjusią savaitę infliacija pirmą kartą per trejus metus vėl sumažėjo iki 2 % tikslinės Banko ribos, o tai sudaro prielaidas jau rugpjūčio mėn. sumažinti palūkanų normą.

Sumažėjo laisvų darbo vietų

,,Adzuna” mėnesinėje darbo vietų ataskaitoje pateikiama bendra informacija apie laisvas darbo vietas Jungtinėje Karalystėje. Bendrovė savo duomenis realiuoju laiku teikia Vyriausybės kanceliarijai ir Nacionaliniam statistikos biurui (Office for National Statistics) darbo rinkos indeksams.

Balandžio-gegužės mėn. laisvų darbo vietų skaičius iš esmės nepakito – padidėjo tik 77 laisvomis darbo vietomis iki 854 248.

Šis rodiklis buvo 18,7 % mažesnis nei praėjusių metų gegužės mėn. ir rodo, kad laisvų darbo vietų yra mažiau, o darbo užmokestis auga įprastesniu tempu, o tai sumažins BoE politikos formuotojų susirūpinimą, kad darbo rinkoje vis dar ,,per karšta”.

Vienas iš Adzuna įkūrėjų A. Hunter laikraščiui Daily Telegraph sakė, kad atlyginimų sumažėjimas „rodo, kad darbo rinka yra šiek tiek mažiau įtempta“. Jis tęsė: „Tačiau artėjantys visuotiniai rinkimai gali išgelbėti padėtį. Tikėtina, kad bet kokie rinkimų rezultatai išjudins vangią darbo rinką, nes tiek konservatorių, tiek leiboristų partijos žada kurti daugiau darbo vietų.“

Labiausiai nukentėjo darbo vietos teisės ir kelionių sektoriuose, kur atlyginimai sumažėjo atitinkamai 1,5 % ir 1,2 %. Nedarbas Jungtinėje Karalystėje neseniai pasiekė 4,4 % – aukščiausią lygį per dvejus su puse metų.

 

Pagal užsienio spaudą parengė Rūta Gelžinė