VASARA : KADA ATOSTOGAUTI DIRBANTIESIEMS

paradise-beach-629e031e8427a

Europoje vasaros atostogos šiek tiek skiriasi nuo likusio pasaulio. Pavyzdžiui, Nyderlandų Bouwvak, dar vadinamos statybininkų atostogomis.

Kitose šalyse, pavyzdžiui, Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje, statybininkų atostogos vadinamos statybininkų atostogomis, todėl neretai visa statybų pramonė – statybininkai, dailidės, mūrininkai, santechnikai ir kiti – rugpjūtį palieka įrankius ir projektai sustoja.

Tačiau Nyderlanduose Bouwvak yra privalomos atostogos, kurios vyksta visoje šalyje, siekiant užtikrinti, kad vasarą, kuri dėl giedresnių orų tradiciškai yra populiarus laikas statybų projektams įgyvendinti, nebūtų ribojamas statybų grafikas ir darbuotojų užimtumas.

Kiekvienais metais datos skiriasi, o Bouwend Nederland profesinė sąjunga kasmet parengia patariamąsias datas.

Švedijoje darbuotojai gali pasinaudoti atostogas reglamentuojančiais teisės aktais, kurie pagal įstatymą suteikia jiems teisę į 25 dienas atostogų ir keturias savaites iš eilės atostogauti birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais.

Švedijos darbuotojai taip pat gali kasmet sutaupyti tam tikrą skaičių atostogų dienų ne ilgiau kaip penkerius metus, todėl galima atostogauti ilgiau.

Norvegijoje yra Fellesfiere – bendros atostogos, kurių metu net 50 proc. darbuotojų liepos mėn. išeina trijų savaičių atostogų.

Per Les Vacances d’Été prancūzai išjungia savo nešiojamuosius kompiuterius ir masiškai vyksta į pakrantes pailsėti ir atsipalaiduoti.

Karštesnio klimato šalyse, pavyzdžiui, Ispanijoje, Portugalijoje ir Graikijoje, tradicinis vasaros poilsis tęsiasi nuo liepos iki rugpjūčio, kurie paprastai būna karščiausi metų mėnesiai. Įprasta, kad įmonės uždaromos vidury dienos, kad darbuotojai galėtų susidoroti su karščiu, arba darbuotojai šiais laikotarpiais paprasčiausiai pasiima daugiau laisvo laiko.

Tačiau dėl visuotinio atšilimo kitos Europos šalys netrukus gali pasekti šiuo pavyzdžiu.

Dėl Europos kultūrų ir klimato įvairovės bei jos piliečių atostogų teisių neretai atrodo, kad vasarą visas žemynas uždaromas, todėl gali būti sunku atlikti darbus, ypač jei dirbate skirtingose jurisdikcijose.

 

Pagal užsienio spaudą parengė Rūta Gelžinė