Portugalijoje gydytojų ir medicinos darbuotojų streikas. Reikalavimai: darbo užmokestis ir tinkamos darbo sąlygos

Messenger_creation_746a641a-c04c-4510-9425-44aa00a4d702111

Portugalijos gydytojų darbo užmokestis yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje, o jų darbo sąlygos per pastaruosius du dešimtmečius  tik blogėjo.

Portugalijos gydytojai paskelbė dviejų dienų streiką, kuriuo siekia geresnio darbo užmokesčio ir geresnių darbo sąlygų. Antradienį prasidėjusį ir iki trečiadienio vidurnakčio truksiantį streiką palaikė 70 proc.

Pasak Nacionalinės gydytojų profsąjungų federacijos, kuri paskelbė gydytojų streiką, įvairiose šalies dalyse buvo atšauktos operacijos ir konsultacijos.

„Tai gana didelis skaičius, kuris rodo gydytojų sukilimą“, – sakė FNAM pirmininkė Joana Bordalo e Sa.

Profsąjunga kaltina vyriausybę nesusitaikymu ir nelankstumu, nes Sveikatos apsaugos ministerija  kolektyvines derybas atidėjo iki 2025 m. Ankstesnės derybos nuo 2022 m. buvo nesėkmingos.

Kai kurie iš FNAM reikalavimų apima standartinės 35 valandų darbo savaitės sugrąžinimą, darbo užmokesčio skalės atnaujinimą ir jaunesniųjų gydytojų įtraukimą į pradedančiųjų gydytojų kategoriją.

Tarp kitų reikalavimų yra 25 darbo dienų per metus mokamų atostogų atkūrimas ir papildomų penkių dienų, jei atostogos suteikiamos ne sezono metu.

Visuotinį streiką lydėjo atsisakymas dirbti viršvalandžius pirminės sveikatos priežiūros srityje iki rugpjūčio 31 d.

Portugalijos premjeras Antonio Costa pavadinęs gydytojus „bailiais“,  pabandė atvėsinti įtampą.

„Vyksta didelis išvykimas“: Portugalijos gydytojai susiduria su sunkumais, nes trūksta darbuotojų

Apie 1,6 mln. Portugalijos gyventojų neturi šeimos gydytojo. Be to, dažnai uždaromi akušerijos ir vaikų skubios pagalbos kabinetai, todėl nėščiosios ir vaikai priversti keliauti daugybę kilometrų.

Be to, dėl gydytojų trūkumo bendrosios skubios pagalbos skyriuose tenka ilgai laukti.

Kokios artimos problemos Lietuvos gydytojams, greitosios medicinos pagalbos darbuotojams ir visam medicinos personalui- pastebi  LPS ,,Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.  Tik jie neturi to ,,post sovietinio“ stereotipo, todėl vieningai kelia streiką.  Mūsų gi medicinos sektoriaus  didelė dalis darbuotojų norėtų, kad pati valdžia būtų dorovinga, supratinga ir savaime keltų darbo užmokestį ir gerintų darbo sąlygas. Kartais pasitaiko žmonių kurie sako : O ką profsąjunga veikia ?  Kaip sudėtinga žmogui padėti, kai jis pats nenori niekur dalyvauti – pažymi  LPS ,,Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

Mums , profsąjungai ,,Sandrauga“ reikia  jūsų balsavimo, jūsų apsisprendimo, jūsų laisvo  žodžio, kad reikia permainų. Šiuo metu vyksta, klampinančios, sunkios derybos su Sveikatos apsaugos ministerijos biurokratų armija.  Gydytojų medicinos darbuotojų reikalavimai mitinge  dabar, padėtų greičiau valdžiai apsispręsti ir nors iš dalies po truputį keisti esamą situaciją.

 

Pagal užsienio spaudą parengė Rūta Gelžinė