VALDŽIA IŠGIRSTA TIK STREIKUOJANČIUS

2c90ab80203ee72a01c812625818ce9a

Dėl Agrocheminių tyrimų laboratorijos (Savanorių pr. 287, Kaunas,50127) (toliau tekste – laboratorija), veiklos užtikrinimo  Lietuvos profesinė sąjunga ,,Sandrauga“  2024 gegužės mėnesį kreipėsi  į LR Vyriausybę, LR Seimą. Dėl jos likvidavimo tikslingumo, pagrįstumo, tikslingumo ir iš anksto susitarusių asmenų veikimo, iškilo daug neatsakytų klausimų. Kiekvienam Lietuvos piliečiui ir šiandien kiltų tas pats klausimas. Kodėl likviduoti pelningai dirbančią Agrocheminių tyrimų laboratoriją, jeigu jos paslaugomis naudojasi ne tik žemdirbiai, miškininkai, bet ir plačioji visuomenė ? Kas bet kokia kaina siekia užgrobti naują verslo rinką ir aišku sukelti kainas ir kodėl iki šiol nei Vyriausybė, nei LR Seimo Valdyba tupčioja ir neatlieka savo pareigų ?

2024 gegužės 22 dieną vykusiame LR Seimo Kaimo reikalų komitetas  ( toliau Komitetas) išsamiai išanalizavo esamą situaciją ir nepritarė laboratorijos likvidavimui. Komitetas posėdyje nustatė tik vienintelę priežastį dėl ko norima likviduoti laboratoriją – neva tai, nepakankamą mokslinę veiklą. Apie tai Komiteto posėdyje pasisakė  LR  Švietimo, mokslo ir sporto ( toliau ŠMSM) viceministras Justas Nugaras. Be kita ko jis pažymėjo, kad neturi kompetencijų vertinti techninės laboratorijos įrangos atitikimo europiniams standartams. Švietimo viceministras vertino laboratorijos ateitį tik mokslinės veiklos aspektu, bet paklaustas: – kiek procentų mokslinės veiklos sudaro pačio Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro  ( toliau LAMMC) veikla ? – atsakyti negalėjo. Posėdyje dalyvavę LR Seimo narys K. Starkevičius, K. Mažeika, S. Jovaiša, komiteto pirm. V. Pranckietis,  kitų institucijų atstovai vienareikšmiai pasisakė, kad šiuo metu  vienintelė Lietuvoje,  tarptautinius standartus atitinkančios laboratorijos veikla būtų  išsaugota.     Laboratorijos likvidavimo iniciatorius direktorius Gintaras Brazauskas neatsakė į komiteto narių klausimus kokiu būdu  laboratorijos  mokslininkai praeina atestacijas, laimi konkursus ir kas daroma, kad mokslinė veikla būtų aktyvuota.  Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro vadovas niekaip negalėjo atsakyti kas yra daroma dėl laboratorijos ateities – dėl jau vykdomų tarptautinių projektų ir situacijos pradėjus galioti ES direktyvai 2023/0232 (COD) ,,Dėl dirvožemio stebėsenos ir atsparumo“. Atkreiptinas dėmesys, kad Agrocheminių tyrimų laboratorijoje atliekami dirvožemio, durpių, vandens ir nuotekų, maisto, pašarų, pesticidų bei trąšų tyrimai. Sudaromi tręšimo, kalkinimo planai, atliekami moksliniai tyrimai. Laboratorijos veikla pelninga.

Lengvabūdiškam, nevalstybiniam LAMMC direktoriaus G. Brazausko  inicijuotam nutarimui atleisti iš darbo patyrusius, kvalifikuotus specialistus, likviduoti didžiulę duomenų bazę ir pajėgumus turinčią sertifikuotą laboratoriją prašome nepritarti.  Nors Lietuvoje yra laboratorijų su siauromis tyrimų specializacijomis, tačiau jos  nepajėgios artimiausiu laiku įgyvendinamam didelio mąsto tyrimams įgyvendinti, pavyzdžiui skaitmenizuojant visos Lietuvos dirvožemio pagal anglies kreditus žemėlapiui skaitmenizuoti, įtraukiant virš  tūkstančio duomenų. Laboratorija naudoja įvairiausius mokslinius metodus, yra įdiegtas ir tarptautinis kokybės standartas, todėl šios laboratorijos sertifikatai galioja tarptautiniu mastu. Šios laboratorijos reikšmė ypatingai bus svarbi, įgyvendinat Europos Sąjungos  Žaliąjį kursą.

Laboratorijos veikla yra labai svarbi ne tik žemdirbiams, bet ir miškininkams, plačiajai visuomenei Lietuvos žemės ūkio taryba (LŽŪT) išplėstiniame posėdyje pažymėjo, kad laboratorijos veikla Lietuvai yra labai svarbi ir nepritarė laboratorijos likvidavimui. Tačiau  Taryba nepriėmė sprendimo kokiu būdu laboratorijos veikla turėtų būti tęsiama, nes šios laboratorijos steigėjas yra Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ( ŠMSM).

Esame įsitikinę, kad kelių asmenų, suinteresuota grupė, užregistravusi ir atlikusi pakeitimus Centro įstatuose ir pasiekę, kad Laboratorija prarastų juridinio asmens statusą, negali atlikti akivaizdžiai žalingų veiksmų Lietuvos valstybei, likviduojant Laboratoriją. Todėl artimiausiu laiku LPS ,,Sandrauga“ svarstys kolektyvinių priemonių organizavimą dėl Laboratorijos išsaugojimo. Kviesime streikuoti ne tik mokslininkus, miškininkus, žemdirbius, studentus, bet ir plačiąją visuomenę, visus kuriems svarbi švari  Lietuvos ateitis.

 

Parengė Rūta Gelžinė