ISTORIJA DĖL ANGLŲ KALBOS MOKYTOJOS ATLEIDIMO IŠ VALDO ADAMKAUS GIMNAZIJOS BUS NAGRINĖJAMA IŠ NAUJO

1292603764temide1

Gal ,,Sandrauga“ nariai dar neužmiršo skandalingos istorijos Valdo Adamkaus gimnazijoje apie kurią rašėme 2023 metų pavasarį. Priminsime apie tai, kad anglų kalbos mokytoja pamokos metu septintokei duoda žodinę pastabą sekti užduotį, neužsiminėti pašaline veikla, tačiau mokinė nekreipia dėmesio į mokytojos pastabas, nesilaiko drausmės ir tada  mokytoja paima nuo suolo popieriaus lapą, kuriame rašinėjo mokinė, jį perlenkia ir pertraukos metu perduoda klasės auklėtojai. Jokio fizinio kontakto nėra ir iš pirmo žvilgsnio tai eilinė situacija, kuri gali pasitaikyti daugeliui mūsų garbiems žmonėms- mokytojams.

Apie įvykį išgirdusi mokyklos direktorė, užsuką karuselę. Pranešama tėvams, kreipiamasi į policiją, prašoma iškelti baudžiamąją bylą ir mokytoją nuteisti. Nepavykus šiam veiksmui siekiama, kad bent administracine tvarka mokytoja būtų nubausta. Ir čia nepavykus, pasitelkiami praeityje ,,buvę įvykiai“ ir mokytoja atleidžiama iš darbo – už pakartotinius tokius pačius darbo drausmės pažeidimus, kurių nebuvo.

2023 birželio mėnesį Kauno darbo ginčų komisijos pirmininkė Sigita Uogelienė be ceremonijų palaiko darbdavio poziciją ir mokytojos ieškinį atmeta. Problema išliko ir išlieka, ateityje, nes jokio įvertinimo, jokios atsakomybės už nekompetenciją ar ,,kitokį“ veikimą darbo ginčų komisijos vardu – nėra.

Negana to, Kauno miesto apylinkės teismo teisėjas Vaidotas Granickas  atmeta ieškovės ir jos atstovės LPS ,,Sandrauga“ ieškinį. LPS ,,Sandrauga“ teisininkai, įvertinę ,,protu nesuprantamą sprendimą“, kreipėsi apeliaciniu skundu ir Vilniaus Apygardos Teismas 2024 rugsėjo 17 d. priėmė nutartį ir Kauno apylinkės Teismo sprendimą panaikino, grąžino bylą nagrinėti iš naujo.

Valdo Adamkaus gimnazija išleido tūkstančius advokatės paslaugoms, siekdami įrodyti, kad mokytoja kalta. Mokytoja patyrė didžiulę neturtinę žalą, o darbo ginčų komisija su pirmininke S. Uogelienė užsidėjo ,,pliusiuką“, kad byla išnagrinėta. LPS ,,Sandrauga“ tikisi teisingumo, kad mokytoja bus išteisinta ir jai bus sumokėta kompensacija. Darbo ginčų komisijai, dėl nepagrįsto sprendimo atsakomybės nėra, nes atskaitomybės niekam nėra.

Klausimas Jums. Ką turėtų daryti profsąjunga su švietimo įstaigos vadove, kuri švaisto tūkstančius, kurie būtų skiriami švietimui, tačiau nepagrįstai išleidžiami advokatams, nors savivaldybėje yra dešimtys teisininkų galinčių, kurie ir be pinigų galėtų tinkamai atstovauti gimnazijos interesams. Lauksime Jūsų minčių.

 

Rūta Gelžinė