SPALIO 17 TARPTAUTINĖ KOVOS PRIEŠ SKURDĄ DIENA

Messenger_creation_bd6b7f42-5840-4d13-b964-640e9dad7914

Šiandien Tarptautinė kovos su skurdu diena. Lietuvoje žemiau skurdo ribos gyvena kas penktas gyventojas arba virš 20 % šalies gyventojų. Tai sudaro arti 600 tūkstančių žmonių. 11 % gyventojų neturi galimybės pilnaverčiai maitintis. Ir tai tik oficiali statistika.

Skurdo priežastys: nedarbas, mažas darbo užmokestis ,,asmens neįgalumas, senatvė, didelis sergamumas, nepilnos šeimos, daug išlaikytinių šeimoje, žemas socialinių garantijų lygis, nepakankamas profesinis pasirengimas, priverstinė emigracija, netolygi regionų plėtra ir t.t. 

Visuotinai žinoma, kad Lietuva yra socialiai atsakinga valstybė, todėl orientavimasis į ,,neoliberalistines“ teorijas ir strateginių įmonių privatizavimą kol kas tik didino skurdo lygį Lietuvoje. Iki šiol niekas ramiai, be isterijos negali išsiaiškinti nusikalstamo atvejo kaip, kokiomis aplinkybėmis  valstybinėje įmonėje ,,Ignitis“ atsirado privatus kapitalas. Ar išdrįs nauja koalicija, imtis veiksmų, kad didžiausios Lietuvoje energijos tiekėjos,,Ignitis“ akcijos būtų nacionalizuotos – atsakyti sudėtinga. Tačiau teisingumo žingsnių neatliekant, kalbėti apie skurdo mažinimą – beprasmiška. Visuomenei liks tik vienintelis kelias- išeiti į gatves.

2023 metų spalio 17 dieną mitinge ,,Sandrauga“ iškėlė ir įteikė reikalavimus aukščiausiems valstybės pareigūnams, kad senatvės pensija būtų didinama iki minimalios mėnesinės algos dydžio, kad būtų užtikrinta valstybinė bankų kontrolė, nes kenčia ypač jaunos šeimos. Išdėstėme reikalavimus, kad bent 1 metų laikotarpiui būtų nustatytos ,,kainų lubos“ pagrindiniams maisto produktams (duonos, pieno produktams, mėsai, daržovėms, kruopoms), kad labiausiai pažeidžiamos žmonių grupės turėtų bent minimalią galimybę prasimaitinti.

Formuojant naują seimo daugumą vėl sukiojasi tie patys žinomi asmenys, kurie tiesiogiai dalyvavo užgrobiant ,,Ignitis“ akcijas, išdraskant miškų struktūras, ardant Lietuvos geležinkelį, ir be skrupulų skurdinant Lietuvos žmones. Profsąjungų laukia labai svarbūs iššūkiai, darbai, kova, kad absoliutus  skurdas mažėtų. Reikės visų atsakingų žmonių pagalbos.

Bankų analitikai ,,įvairūs specialistai“ nuolat ir sistemingai per centrines informacijos priemones  aiškina, kad gyvenimas gerėja. Žmonės sako, kad gyvenimas labai blogėja. Politikai, aukščiausi pareigūnai aiškina, kad žmonės juk ne specialistai…

 

Pirmininkas Kęstutis Juknis