PASIRAŠYTA ATNAUJINTA KOLEKTYVINĖ SUTARTIS SU ŠVIETIMO, MOKSLO IR SPORTO MINISTERIJA

9766ef5c-789d-4eaa-8ca0-947dfbb5f022

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje (ŠMSM) pirmadienį pasirašyta atnaujinta kolektyvinė sutartis su švietimo darbuotojų profesinėmis sąjungomis.

Naująją šakos kolektyvinę sutartį pasirašė švietimo ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos, Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo, Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ vadovai.

Atnaujintoje sutartyje sutarta mokytojų, švietimo pagalbos specialistų pareiginių algų koeficientus nuo 2025 m. rugsėjo 1 d. padidinti 8 procentais. Kaip ir mokytojams, kitąmet nuo rugsėjo mokslo darbuotojų, kitų tyrėjų ir dėstytojų bei neakademinių darbuotojų darbo užmokestis didės 8 procentais.

Numatytas atlyginimų didinimas ir tolesniais metais, kasmet iki 2028-ųjų didinant lėšas mokytojų, mokslo ir studijų institucijų mokslo darbuotojų darbo užmokesčiui kiek sparčiau (5 procentais) nei prognozuojamas tų metų šalies vidutinio darbo užmokesčio augimas.

Siekiama, kad 2028 m. vidutinis sąlyginis mokytojo pareiginės algos koeficientas sudarytų ne mažiau kaip 170 procentų pareiginės algos (atlyginimo) bazinio dydžio, o 2030 m. – ne mažiau kaip 190 procentų bazinio dydžio.

Tai reiškia, kad vienam mokytojo etatui darbo užmokesčiui per mėnesį vidutiniškai skiriamos mokymo lėšos 2028 m. sudarys ne mažiau kaip 3 035 eurus (skaičiuojama koeficientą R dauginant iš dabar taikomo bazinio dydžio, kuris sudaro 1785,4 euro), o 2030 m. – ne mažiau kaip 3 392 eurus. Nuo 2025 m. rugsėjo 1 d. šis dydis sudarys 2 536 eurus. Vidutinis sąlyginis mokytojo pareiginės algos koeficientas R yra nustatomas Mokymo lėšų apskaičiavimo, skyrimo ir panaudojimo tvarkos apraše, kurį tvirtina Vyriausybė, todėl bus labai paprasta įvertinti, ar įsipareigojimas įgyvendintas.

LPS „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis atkreipia dėmesį, kad susitarime siekiama, kad mokslo ir studijų institucijų mokslo darbuotojų, kitų tyrėjų ir dėstytojų vidutinis darbo užmokestis 2030 m. sudarytų ne mažiau kaip 4 850 eurų (bruto), be to be ryškaus darbo užmokesčio padidinimo ši kolektyvinė sutartis tampa kaip pagrindas daugeliui švietimo įstaigų, pradedant nuo darželio-lopšelio baigiant universitetais, vystyti socialinį dialogą su įstaigų darbuotojais ir pasirašyti įstaigų kolektyvines sutartis.

Švietimo šakos kolektyvinė sutartis 2024 m.

 

Parengė Rūta Gelžinė